DIPLOMA TÈCNIC SO

Cursos Online
2 anys
4.500 €
*Precio del primer año | Plazas limitadas
Matricula 2019 - 2020 oberta !
Online
28 de setembre
Descripció

El Diploma de Tècnic de So consisteix en un cicle formatiu professional de dos anys de durada proposat per Microfusa. Un cop finalitzat aquest cicle és possible cursar un grau universitari (BA Hons) a Anglaterra, mitjançant la consecució del curs de pràctiques presencial a Microfusa per poder accedir al tercer curs a a la Solent University. 

L’escola disposa de les millors instal·lacions per realitzar aquest curs i d’un equip docent actualitzat tecnològica i pedagògicament. El curs ofereix una àmplia varietat de coneixements que són necessaris per arribar a ser un professional del So, en àmbits com l’estudi de gravació i la sonorització d’espectacles en viu, la sonorització al cine i televisió o qualsevol producció per Internet i realitat virtual.

També es treballen en profunditat els principis del llenguatge i la composició musical, la història de la música i de les produccions musicals. Entre les diverses matèries cal destacar els amplis conceptes relacionats amb la indústria de la música, contractes, promoció, drets, etc. Un altre aspecte fonamental és la incorporació d’anglès tècnic, supervisat per un professor nadiu i productor musical, que ajuda a preparar els possibles exàmens d’accés universitari i enriquir el llenguatge tècnic.

* Revisa l’apartat de titulacions superiors per consultar les titulacions acordades amb la universitat. 

Temari

DIPLOMA EN TÈCNIC DE SO


Primer any

Tecnologia d'àudio: Equips d'àudio, enrutament de senyal, consoles digitals i anàlogues, micròfons, processament de senyals i Fx d'àudio, amplificadors i sistemes d'altaveus.

Fonaments d'àudi digital i informàticao: Aspectes essencials dels ordinadors personals, MIDI, instruments virtuals, àudio digital, xarxes i comunicacions, dispositius de control remot, estacions de treball d'àudio digital.

Fonaments Electrònics: Fonaments matemàtics, electricitat, magnetisme, components electrònics, circuits bàsics, seguretat en el treball.

Principis de física i acústica La física del so, magnituds, harmònics (tipus de sons), instruments musicals, bases físiques, col·locació de micròfons, principis acústics (absorció, reflexió, difracció, etc.), soroll i ambient sonor, reverberació, aïllament, condició acústica, simuladors de reverberació (àudio processadors, breu història i els seus paràmetres)

Tècniques de mescla Fisiologia auditiva, psicoacústica (binaural, Haas, retards, emmascarament de so). Fisiologia de la veu humana, sistemes de monitoratge, eix de mescla (profunditat, estèreo, resposta en freqüència) ecualización, dinàmica, disseny de l'espai, automatització, introducció de la masterización.

Tècniques de grabació Tècniques de micròfons estèreo, flux de treball d'enregistrament, ajust, correcció de tempo, edició, post-producció. Classes pràctiques amb músics professionals (veu, percussió, guitarres acústiques, trio de jazz i banda de rock)

Teoria de la música I Tempo, compassos, estructures, escales (major i menor) i harmonia (triadas i cuatriadas)

Programari d'àudio I Apple Logic 101, Protools 101 i 110.

Història de la música De la música clàssica a l'electrònica. Analisis d'estil de musica Historial de producció musical; evolució de la tecnologia, els productors més importants de tots els temps.

Anglès.


Segon any

• Post-producció d'àudio per a cinema i televisió: Ambient musical, sistemes de tecnologia per broadcast, tècniques de doblatge, diàlegs, tècniques d'enregistrament de micròfons, foley, mescla, estètica del so, disseny de so, publicitat commecial.

Àudio multicanal i 3D Sistemes multicanal Dolby, 5.1, SDDS, etc. Dolby Athmos (classe teòrica), so 360º (Ambisionics), integracions de Realitat Virtual. AOIP (Dante).

Mastering Anàlisi des del punt de vista tècnic a l'artístic, correcció d'àudio digital, restauració d'àudio, eines de monitoratge visual, processament (dinàmica, EQ, espai, matriu de m&s, dithering), Stems, edició, arquitectura de CD, optimització iTune.

So en viu Introducció a esdeveniments de producció en viu, organització i seguretat, sistemes de so per a altaveus (Arrays lineals, EAW adaptative), monitoratge d'escenaris, xarxes digitals, consoles d'àudio en viu, mescla remota, fonaments de backline, control de so. Classes pràctiques amb músics professionals en Sala Apol·lo (Bateria, Guitarra, Acústica Jazz, Rock Band). Festival de Microfusa en Sala Apol·lo

Indústria de la música Drets d'autor, patents de drets d'autor, Creative Commons, drets de representació, productors / segells fonogràfics (majors i independents), acords legals, distribució digital, "monetización" en xarxes.

Teoria de la música II escales (menor harmònic, menor melòdic, maneres grec o gregorià i uns altres) i harmonia (secundaris dominants i la resta de concordes), composició de cançons amb intercanvis modals.

Programari d'àudio II Protools 201, 210P (Post-producció), 210M (Música).

Anglès (IELTS)

Requisits

Acadèmics

 • Recomanable tenir estudis de Batxillerat o equivalents. Els alumnes amb estudis inferiors hauran de consultar amb el director del curs.
 • Aquest curs de dos anys permet accedir* a un tercer any universitari (top up course) a Anglaterra, a la Solent University.

Per poder ingressar a la universitat esmentada i poder finalitzar uns estudis de Grau universitari, els requisits d’accés són:

Tots aquests requisits es deuen haver assolit en el moment de realitzar la inscripció a a universitat, que acostuma a ser durant el mes de juny anterior al seu inici. Això permet a l’alumne acabar de perfeccionar el seu nivell d’anglès i, en algun cas, acabar els estudis de Batxillerat.

* És necessari realitzar un curs de pràctiques i avaluacions complementàries a les instal·lacions de Microfusa Barcelona.


Tècnics

Per realitzar el curs són necessaris els següents dispositius:

 • Interfície d’àudio (dos entrades i dos sortides analògiques)
 • Micròfon dinàmic i de condensador
 • Auriculars d’estudi
 • DAW (ProTools)*

*Possibilitat d’adquirir llicències educacionals (entre el 40% i el 50% de dte.)

També són recomanables altres dispositius com:

 • Monitors d’àudio de camp proper

Dedicació setmanal

Hores d’estudi personal de la matèria i la pràctica:

 • Entre vint-i-cinc i trenta hores setmanals, variables segons les activitats programades. 
Objectius

El curs donarà respostes a moltes qüestions rellevants en referència a les tasques d’un tècnic de so, com per exemple

 • En quins entorns professionals treballa el tècnic de so?
 • Quins són els micròfons més adients per sonoritzar una font sonora? Com es col·loquen?
 • Quins aspectes hem de tenir en compte a l’hora d’equalitzar i comprimir?
 • Com funciona un mesclador?
 • Quines tècniques de gravació existeixen i en quin context podem utilitzar-les?
Horari

Cada any, els cursos online tenen inici al més d’octubre i les activitats i els mòduls formatius es van desenvolupant segons el calendari, per tant els estudiants són els responsables d’administrar el seu temps i la seva dedicació setmanal, tot i que és convenient prendre com a referència la càrrega lectiva especificada a l’apartat de requisits

Les classes magistrals es realitzen en streaming, (en funció de la programació acadèmica) en dies i franges horàries específiques, encara que posteriorment es poden consultar mitjançant les gravacions realitzades d’aquestes.


Metodologia

Aquest curs és íntegrament online, i és una experiència radicalment diferent d’un curs presencial, ja que ni els companys ni els professors estan ubicats al mateix espai ni coincideixen al mateix temps.

Totes les activitats, tant les individuals com les grupals, es duen a terme en un entorn d’aprenentatge virtual, el qual està moderat i dinamitzat per diversos professors especialitzats i amb una extensa experiència professional en les matèries impartides. Aquests, donen suport constant i asseguren una experiència d’aprenentatge completa, estimulant i satisfactòria. El campus virtual és accessible en qualsevol moment, a qualsevol lloc i des de qualsevol dispositiu personal (ordinador, tablet i mòbil), fet que permet una gran flexibilitat en l’experiència d’aprenentatge.

Dins el nostre entorn virtual hi ha diferents activitats d’aprenentatge. D’una banda tenim la consulta de continguts online, que proveeixen els conceptes necessaris per dur a terme les pràctiques. Els qüestionaris autoavaluaves permeten observar el progrés en l’assimilació d’aquets conceptes i avançar cap a altres conceptes i idees més complexes. S’hi inclouen altres mètodes d’avaluació complementàries i individuals com els exercicis d’entrega, relacionats freqüentment amb aspectes tècnics (ús de la DAW, processat, mescla, etc) o amb assajos d’investigació

Per complementar l’autoaprenentatge, el curs fereix algunes classes magistrals (en streaming, en funció de la programació acadèmica) destinades a aprofundir en aspectes pràctics i oferir una visió personalitzada de la temàtica a càrrec dels nostres propis professors, aportant el seu bagatge i experiència personal.

La nostra metodologia també es fonamenta en la realització de projectes, els fòrums de discussió i el treball en grup (en cas de que hi hagi suficients alumnes), els quals es basen en l’aprenentatge learning by doing, la feina corporativa i el desenvolupament de la capacitat crítica en l’anàlisi d’informació com atributs indispensables dels estudiants per la seva futura inserció al món laboral.

La comunicació amb el centre i els professors es pot donar de dos maneres diferents. D’una banda, sense sincronia en el temps, utilitzant el sistema de missatgeria interna o els fòrums i, d’una altra, els xats sincronitzats (a les classes magistrals).

L’avaluació de totes les activitats es recull a un llibret de notes que cada alumne pot consultar per examinar el seu progrés. Degut a què s’avaluen totes les activitats, és indispensable que els alumnes mantinguin un ferm i continuat compromís al llarg del curs. Compromís que es veurà reforçat i recolzat pel seguiment dels tutors i del mateix centre.

Tots els treballs realitzats durant el curs són importants i un dels objectius és reflectir el resultat de l’aprenentatge a un portfoli digital que mostri els projectes i activitats que s’han dut a terme.

Mètodes de pagament

Convocatòria Octubre

 • Reserva de plaça: 300€
 • 1er any: pagament únic (2): 4.200€
 • 2n any: pagament únic (2): 4.500€

Total dels dos anys en la modalitat de pagament al comptat = 9.000€


OPCIONS DE FINANCIACIÓ

Pots finançar fins a 3.000€ en 3, 6 o 9 mesos amb Sequra. Per accedir a aquesta opció has de seguir els passos següents:

 • Inicia el procés d’inscripció, fent click a “Matricula’t”
 • Selecciona, a mètodes de pagament, “pagar tot el curs”
 • Omple les teves dades personals
 • Per últim, a la passarel·la de pagament selecciona “Pagament amb Sequra” com a opció de pagament.

Observacions

 • (2) La data límit per realitzar el primer pagament o pagament únic és el 14 de setembre. 
 • El cost inclou ampli material didàctic, en propietat de l’escola, en format de campus virtual propi.
 • També inclou els llibres electrònics sol·licitats pels fabricants per els cursos oficials.